dimecres, 25 de novembre de 2015

Visita a les instal·lacions d'EDAR Amposta

Usos de l'aigua
75% agricultura
10% indústria
12% casa
3% serveis

A casa:
40% vàter
25% dutxes
15% rentadora
10% cuina
10% reg

A la claveguera només poden anar líquids i res més, però hi ha productes líquids que no han d'anar a la claveguera com ara les pintures, els olis dels fregits, etc. Aquests productes maten els microorganismes que degraden la matèria orgànica a la depuradora.

L'aigua no és de cap particular, és de tots, pertany a l'Estat. Natros la lloguem, l'usem i l'hem de tornar al fiu en bon estat. Al rebut de l'aigua paguem el consum i el cànon de neteja a l'ACA.

Les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) tenen fins a tres nivells de tractament de l'aigua:

TRACTAMENT PRIMARI: FÍSIC
(aprofitem les propietats físiques que tenen les substàncies, com ara la densitat per separar les substàncies sòlides que acompanyen l'aigua)
Triturador
Tamissador -filtre- 3 mm
Dessorrador-desengreixador


TRACTAMENT SECUNDARI: BIOLÒGIC


(aprofitem la necessitat d'alimentar-se a partir de la matèria orgànica o del nitrogen que tenen alguns microorganismes) 

Digestor biològic (bacteris, rotífers, protozoos..)
Separació de fangs
Centrifigugadores
S'obté matèia orgànica deshidratada a la que s'afegix birutes de fusta en plantes compostadores per a la producció de compost, després d'un procés de fermentació. Com que els nutrients han estat degradats són de ràpida absorció per part de les plantes, cosa que no ocorre amb els purins.  TRACTAMENT TERCIARI: QUÍMIC (a l'EDAR de Sant Carles de la Ràpita)
Modifiquem les propietats químiques de les substàncies o n'afegim de noves per canviar les primeres.
Filtres de sorra
Desinfecció amb llum ultraviolada.La pudor un avís:
L'aigua conté sulfats que amb ambsència d'oxigèn passen a sulfits i per l'acció dels microorganismes a sulfídric, molt tòxic (FERMENTACIÓ)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada