dimarts, 24 de febrer del 2015

TORRES DE DEFENSA DE L'EBRE



La torre de la Carrova forma part del sistema de torres de defensa bastides a banda i banda de l'Ebre i pel litoral marítim, des de l'edat mitjana fins al S.XVI-XVII. La torre està relacionada amb la de Campredó, situada a l'altra riba del riu. Les torres de defensa han estat una realitat a la zona de l'Ebre des de fa segles. Els àrabs bastiren una xarxa de torres de vigilància al llarg del riu.  


 Tenien una disposició similar a banda i banda i es comunicaven entre ells mitjançant el foc, els reflexes solars o el so. Aquesta xarxa de torres passà a mans dels cristians els quals l'aprofiten i reforçaren els punts més febles.

 L'emplaçament de les torres seguex les condicions orogràfiques preexistents dels terrenys del Quaternari, de manera que les més antigues, a més de les torres aixecades a les terrasses de l'Ebre, Amposta amunt(Carrova, Campredó...), s'assenten sobre el sòcol rocós de l'antiga línia de costa (Camarles, Granadella, Aldea, Burjasénia, Candela, Amposta, Guardiola, Ràpita...) Al Delta, trobem les torres de defensa al centre de grans explotacions agrícoles i salineres (Marsella-Meca, oliver, Sant Joan...).

 Algunes de les torres del voltant són la Torre de Camarles, torre de Sant Joan, Torre del Moro, Torre de Futxeron, Torre de la Font del Quinto...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada